Romania in context geopolitic

E sesiune prieteni si in sesiune cand nu ai ce face si te plictisesti e bine sa mai scrii cate ceva pe net, nu de alta dar prostiile spuse la TVEU te amuza si te inspira chiar. Adica nu de alta dar cand auzi ca Stefan cel Mare era paranormal si faci legatura cu cateva elemente de cultura generala ajungi la concluzia inedita, ca suntem intr-un neam de paranormali ( paranoici de preferat). Si lectia de azi e cam asa.

Stefan cel Mare avea puteri paranormale. El niciodata nu a folosit forta armata in vederea opririi atacurilor otomane ci mai degraba puterea mintii. Acest mic conducator al statului modovean, vreme de 47 de ani, uimeste si in zilele noastre. Nu-i de mirare ca otomanii nu vor sa-i innapoieze sabia nici in prezent. In fine, razboaiele decurgeau cam asa: Stefan statea semet pe un deal ( nu de alta da Ieremia Movila era ocupat sa-si mareasca neamul si nu-l putea ajuta nimeni sa urce pe cal) foarte frumos in asteptarea multimii otomane ( cata frunza si iarba, culmea parjolita) si cand ii vedea in josul vaii pac activa vraja. Un norisor se forma in fata ostilor otomane si trupele care intrau nu mai ieseau. Pana sa dea pasa semnalul de retragere se pierdeau si ienicerii si spahii in fumul stefanistic. De fapt, nu era nici un nor, explicatia e alta. Pentru a se face remarcati in istorie otomanii au introdus de la punerea bazelor imperiului un nou tip de razboi: „Razboiul afumat” ( vedeti cazurile Rovine cand pierd in aceleasi conditii in fata lui Mircea cel Batran si Nicopole cand il inving pe principele  Sigismund).  Resursele ostilor otomane sunt expuse de mai toti istoricii si cronicarii vremii: „veneau turcii cata frunza si iarba”, cuvinte intelese gresit de generatiile viitoare datorita transcrierii eronate ale cronicilor care de fapt spuneau asa: „Veneau otomanii! Cata frunza si iarba fumau? Ca mereu veneau lasand in urma un nor”.  Cat despre faza cu norisorul, afirmatia contemporanului emanator de energii e chiar hilara: pac, pac intrau turcii in nor si nu mai ieseau, un fel de Pacala medieval (intrau mosi si babe si ieseau flacai si fete). Din astea rezulta ca turcii veneau la raboi fumati. Razboiul la narghilea era de fapt o forma nu de intimidare ci de atragere a autohtonilor si mai ales a autohtonelor pe care le luau la brau la intoarcere catestrei lasand gaj in schimbul lor iataganele si turbanele pe care Stefan le folosea la crearea decorului doveditor al marii victorii.

Mare a fost surprinderea moldovenilor aliati cu rusii in 1714 cand turcii aflati in criza economica n-au mai avut bani de pipa, au venit nefumati si foarte enervati si i-au batut de l-au determinat pe Cantemir sa se dea consilier al tarului Petru cel Mare ca in Moldova nu mai avea loc de fanarioti ( un fel de investitori straini ai Evului Mediu). Pe fanarioti i-au pus turcii si in Tara Romaneasca si in Grecia si alte state-pasalac, nu de alta dar aveau nevoie de provizii in caz ca se mai gandeau sa treaca pe-acolo din cand in cand dupa tribut.

In urma cercetarilor am constatat ca mai toti domnitorii romani au fost posesori de diferite energii. De exemplu:  Decebal si Burebista au reusit sa-i ameteasca pe romani atat de mult ca le-au trimis armamentul cu care au luptat in cele doua razboaie daco-romane. Apoi s-a facut observata inca o data forta de respingere a dacilor in timpul retragerii Aureliane din 275, care in fapt n-a fost o retragere ci mai degraba o izgonire. Apoi se face remarcat Mircea cel Batran care se pare ca folosea aceeasi magie ca si Stefan: turcii cata frunza ca  iarba, el cu norisorul. Daca Stefan folosea norisorul acelasi lucru nu-l putea face si varul sau Vlad Dracu( sa nu-l acuze consiliul concurentei de plagiat) asa ca acesta a dobandit o putere nemaintalnita de dat tepe, dar introduce si atacul prin surprindere masacrandu-i pe turcii fumati care bateau in retragere din Moldova lui Stefan. O suta de ani mai tarziu Mihai se foloseste de forta centripeta a natiunilor ( auzise el de coeziunea chinezilor si a incercat si in Tarile Romane) si uneste cele trei tari. Bineinteles metodele folosite aceleasi: demotivarea, atacul-norisor si clasica respingere dacica. Are parte de unire pentru o perioada scurta deoarece in 1601 maghiarii au grija sa refaramiteze statul romanesc si in mod normal sa faramiteze si corpul viteazului ( un gat a avut si pe ala i l-au scurtat).
Otomanii cu investitiile directe, tributul tribut pana pe la 1877 cand rusii imbunatatesc metodele lui Stefan si reusesc sa invinga armata otomana. In 1878 se proclama Independenta Romaniei in urma pacii de la San Stefano si a Tratatului de la Berlin. Vin razboaiele mondiale si Romania nu iese bine din niciunul asta datorita metodelor invechite (norisorul nu mai functiona ca se descoperise cocaina) si a inzestrarii precare a armatei ( arcasii romani nu putea face fata tancurilor germane). Inzestrarea armatei cu flinte dupa cele doua razboaie mondiale a semnificat o revolutie in armata romana, iar apogeul a fost atins o data cu intrarea in dotare a grenadelor de mana de tip „butoi cu pulbere” folosite cu succes de Spania si Portugalia in timpul colonizarilor.

In prezent Romania se afla ca intotdeauna in calea tuturor oportunitatilor, nevalorificate ce-i drept in trecutul glorios. Apropiere de SUA face ca Romania sa fie un pion important pe marea tabla de sah a lumii inchisa bine in biroul lui Obama, un Obama prea ocupat sa joace golf.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s